13 жовтня 2023 року відбулось чергове засідання громадської ради Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Модерація – Світлана Берзіна, голова громадської ради і президент ВГО «Жива планета». Презентація Засідання відбулось за участю

13 жовтня 2023 року відбулось чергове засідання громадської ради Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Модерація – Світлана Берзіна, голова громадської ради і президент ВГО «Жива планета».

Презентація

Засідання відбулось за участю народних депутатів України:

Олега Бондаренка – голови Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики та природокористування;
Олени Криворучкіної – заступниці голови Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Запрошені представники від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України:

Олена Крамаренко, заступниця Міністра і
Володимир Волошанюк, заступник начальника управління – начальник відділу імплементації європейського законодавства Управління європейської інтеграції, виступили з ґрунтовними доповідями по суті трьох перших і основних питань порядку денного.

1. Про результати проведеної Міндовкілля первинної оцінки стану імплементації актів права Європейського Союзу (селф-скринінгу)

Володимир Волошанюк презентував результати проведеної Міндовкілля первинної оцінки (селф-скринінгу) стану імплементації актів права ЄС (acquis ЄС). Оцінка на належному рівні проведена в дуже стислі строки спільними зусиллями Міністерства, офісу підтримки реформ та окремих організацій на волонтерських засадах, у Порядку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2023 №189. Всі хто бажав долучитись – мали таку можливість. Євген Федоренко, заступник міністра з питань європейської інтеграції разом з Управлінням європейської інтеграції вибудували модель системної співпраці за цим напрямом. Результат надає загальну уяву про стан реформ у сфері довкілля, деякі з яких які розпочаті, а деякі ще зовсім ні. Первинний аналіз лише перший крок. Попереду дуже великий обсяг роботи, і громадська рада рекомендує застосувати комплексний підхід – глибинного аналізу всіх реформ з формуванням і визначення послідовності прийняття актів права, стандартів та управлінських рішень щоб кожна реформа ефективно працювала та її побачив і оцінив кожен українець. Члени громадської ради готові продовжити роботу в цьому напрямку спільно з Міністерством. Експерти ВГО «Жива планета» продовжать працювати над наступним етапом оцінки стану імплементації актів права ЄС у сфері еко- маркування та екологічного виміру сталої торгівлі, шумового забруднення та забруднення запахами.

2. Про проєкт рішення Уряду, який вносить зміни до Концепції реформування системи державного нагляду у сфері захисту довкілля

Проєкт рішення Уряду, який вносить зміни до Концепції реформування системи державного нагляду у сфері захисту довкілля був розроблений і оприлюднений Міндовкілля 05 жовтня. Під час обговорення проєкт змін отримав ряд критичних зауважень.

Презентувала проєкт документу учасникам засідання – Олена Крамаренко.

З проєктом документа можна ознайомитися тут.

Під час обговорення всі учасники засідання висловили підтримку необхідності продовження реформування всієї системи державного контролю і Держекоінспекції у тому числі. Нагальність цього питання було порушено ще у 2016 році. В результаті спільних зусиль Міністерства, експертів і громадськості була розроблена Концепція реформи яка майже рік проходила обговорення у різних форматах з Облдержадміністраціями і громадами, громадськістю, органами державної влади. Концепція була схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 616-р і станом на жовтень 2023 частково реалізована. Але враховуючі невдалі крокі та законопроєкт № 3091 потребує перегляду.

Презентувала проект змін заступниця міністра Олена Крамаренко. Але редакції змін що винесена Міністерством на публічне обговорення 5 жовтня було надано негативну оцінку заступницею голови ЕкоКомітету Оленою Криворучкіною, незалежними експертами і членами ради. В дискусії прийняли участь голова ЕкоКомітету – Олег Бондаренко, члени громадської ради, які наголосили на необхідності:

  • Публічного розгляду аналізу діючої Концепції реформи з оцінкою стану її реалізації, причинами та наслідками невиконання (це зазвичай класика системного підходу в будь-якій системі якісного управління);
  • Залучення до підготовки проекту змін експертів Робочої групи з питань розробки законодавчих ініціатив щодо імплементації в українське законодавство норм і рекомендацій ЄС у сфері екологічного контролю, екологічної шкоди та екологічної відповідальності (створена при ЕкоКомітеті), Держекоінспекції, громадської ради та інших організацій які здатні посилити потенціал Міністерства.

Відповідно до схваленого рішення громадська рада у відкритому діалозі долучається до роботи по підготовці рекомендації щодо змін Концепції реформи. Рекомендований проєкт змін планується внести на розгляд Міністерства до 25 жовтня.

3. Про деякі проблемні питання отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів пов’язані з оцінкою впливу на довкілля (за зверненням Об’єднання «УКРВТОРМА»)

Розглянута правова колізія у проєкті Правил отримання дозвільних документів на здійснення операцій з оброблення відходів пов’язані з ОВД. Суть питання полягає у тому, що деякі операції які вже здійснювались суб’єктами управління відходами до 2017 року не попадали під сферу дії закону про екологічну експертизу. Але у зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про управління відходами» планований до впровадження Порядок передбачає надання висновку про екологічну експертизу або ОВД. До того ж, мова йде про такі види діяльності як збір і пресування вторинної сировини, отже виникає питання взагалі доцільності процедури ОВД щодо такого виду діяльності. Рекомендації до змін критеріїв визначення планованої діяльності, яка не підлягає ОВД, та критеріїв визначення розширень і змін діяльності та об’єктів, які не підлягають ОВД надані. Після обговорення питання з Оленою Крамаренко вирішили для пошуку оптимального рішення продовжити консультації по суті питання з профільним заступником міністра і Департаментом у сфері управління відходами.

4. Про старт Конкурсу проєктів інститутів громадянського суспільства «Стале споживання – краще для тебе і довкілля»

Конкурс проектів інститутів громадянського суспільства «Стале споживання – краще для тебе і довкілля» (надалі – Конкурс) проводиться Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України в партнерстві з громадською радою та іншими заінтересованими органами, установами, закладами і організаціями на виконання підпункту 5 пункту 37 плану заходів до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2023 р. № 160-р.

Метою Конкурсу є створення сприятливих умов для розвитку громадських ініціатив та діяльності інститутів громадянського суспільства (надалі – ІГС) в реалізації інформаційно-просвітницьких проектів спрямованих на сприяння формуванню в суспільстві екологічних цінностей і засад сталого споживання та виробництва.

Під час засідання були визначені перші кроки по організації Конкурсу проєктів інститутів громадянського суспільства «Стале споживання – краще для тебе і довкілля» у 2023 році, які після узгодження з Міністерством будуть опубліковані на сайті органу, разом з повідомленням про початок Конкурсу та умови участі в ньому.

Дякуємо колегам і всім хто прийняв участь у палкої дискусії за прагнення до діалогу і ефективності реформ які є дуже важливими і водночас чутливими в умовах війни. Працюємо далі разом, над реалізацією схвалених рішень.