5-9 червня 2023 року на базі Енерго-Інноваційного ХАБу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича був презентований і проведений навчальний курс з впровадження енергоефективних публічних закупівель для зеленої відбудови України. Програм

5-9 червня 2023 року на базі Енерго-Інноваційного ХАБу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича був презентований і проведений навчальний курс з впровадження енергоефективних публічних закупівель для зеленої відбудови України.

Програма навчального курсу була розроблена в рамках ініціативи «Підтримка впровадження енергоефективних закупівель в Україні» за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ (надалі, проєкт ЕЕПЗ – GIZ).

Програма навчального курсу складається з 5 семінарів і практикумів на закріплення знань та нових навичок. Загальна тривалість навчання 30 годин (1 кредит ЄКТС). Перевірка знань здійснюється шляхом виконання тестових і практичного завдань.

Анкета – опитувальник

Сертифікати отримують учасники які пройдуть опитування.

Свідоцтво про підвищення кваліфікації надається за умов надання правильних відповідей на не менш ніж 70% тестових завдань та правильного виконання практичного завдання.

Відбудуємо краще ніж було

Про політику, вимоги законодавства та актуальність рекомендованих на семінарах підходів:

Відео звернення

Відео звернення

Відео звернення

Відео звернення

Відео звернення

Україна продовжує імплементацію Директиви ЄС з енергоефективності та Директиви з енергетичної ефективності будівель відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Проєкт технічного співробітництва «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що реалізується GIZ від імені Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини у співпраці з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії має наметі покращення рамкових передумов для підвищення енергоефективності.

Директива ЄС про енергоефективність зобов’язує центральні органи влади закуповувати лише продукти, послуги та будівлі з високими показниками енергоефективності, якщо це відповідає економічній ефективності і доцільності, більшій сталості, технічній придатності та достатній конкуренції.

Прийнятий Закон України «Про енергетичну ефективність» передбачає обов’язковість вимог щодо енергоефективності під час закупівлі енергоспоживчих продуктів, послуг, пов’язаних із споживанням енергії, а також придбання чи оренди (оренди) будівель.

Проектом передбачено реалізацію заходів по підвищенню обізнаності серед уповноважених осіб у сфері публічних закупівель та служб замовників, їхньої практичної підтримки та обміну знаннями, а також розробки та впровадження нових інструментів для здійснення, моніторингу та аналізу енергоефективних публічних закупівель в Україні.

Платформа з енергоефективності

Сторінка проєкту GIZ у Facebook

Учасників також привітав Ігор Фодчук, керівник Енерго-Іноваційного ХАБу створеного за підтримки проєку GIZ, декан факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Положення законодавства як основи для застосування підходу енергоефективних закупівель з поліпшеними екологічними характеристиками – в презентації Світлани Берзіної, президента ВГО «Жива планета».

Про нові вимоги до будівельної продукції та систему державного ринкового нагляду – в презентації Наталії Дюжилової, заступниці голови Державної інспекції архітектури та містобудування України.

«Регламент (ЄС) № 305/2011, що встановлює гармонізовані умови для розміщення на ринку будівельних продуктів передбачає такий інструмент, як ринковий нагляд – це напрям контролю відповідності встановленим вимогам. Прийнятий у 2021 році Закон України «Про надання на ринок будівельної продукції» сформував основу для імплементації цього Регламенту , є технічним регламентом і визначає правові та організаційні засади введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку шляхом встановлення правил для вираження показників, пов’язаних із суттєвими експлуатаційними характеристиками такої продукції, а також застосування щодо такої продукції знаку відповідності технічним регламентам.

Процес імплементації передбачає певні правила, згідно з якими має вироблятися будівельна продукція, стандарти, яким вона має відповідати, і перевірки їхнього виконання та дотримання. Для розуміння лише обов’язкових стандартів еквівалентних європейським для будівельних матеріалів, конструкцій та виробів на даний час імплементовано понад 600.

Тепер у нас є у наявності можливості щодо обмеження надання на ринок будівельної продукції , яка не відповідає встановленим вимогам, вилучення її з ринку та навіть вилучення з обігу», – зазначила Наталія Олександрівна.

Будівельні матеріали в Україні: ринку потрібен нагляд: Інтерв’ю Наталії Дюжилової, заступниці Голови Державної інспекції архітектури та містобудування.

В чому перевага і як реалізувати проект енергоефективного зеленого будівництва – презентація від Володимира Скочко, консультанта проекту GIZ, д. тех. н., професора кафедри архітектурних конструкцій Київського національного університету будівництва та архітектури (КНУБА), директора Науково-освітнього центру проектування та дослідження будівель з близьким до нульового енергоспоживанням КНУБА, сертифікованого фахівця із енергетичної сертифікації та обстеження інженерних систем.

Про переваги кооперації з Енерго-Інноваційним ХАБом Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова та досвід впровадження проектів у сфері енергоефективності в презентації Ольги Міланко, представник ХАБу, доцент кафедри енергоефективних інжинірингових систем ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, сертифікованого фахівця із енергетичної сертифікації та обстеження інженерних систем.

Павло Кузьменко, мер Охтирки розповів про наслідки війни для міста та практичні аспекти пов'язані з відбудовою і плановані до реалізації проекти.

Відео про місто – герої Охтирку до і після вторгнення військ рф

«На сьогодні місто Охтирка найбільш відбудоване з тих, які були зруйновані ворогом. Майже всі будинки придатні до життя. У п’яти багатоквартирних будинках були капітальні руйнування, і ще дві з половиною тисячі квартир, у яких треба було замінити вікна. Зруйновані водогони, центральний каналізаційний колектор, багато газогонів відновлено уже майже на 100%, дякуючи усім по різним напрямкам.

Ми плануємо і почали практичні кроки по відновлюванню пошкоджених і зруйнованих шкіл і дитячих садочків у відповідності до стандартів енергоефективного зеленого будівництва.

Для міста поки лишається дуже актуальним питання відбудови і поновлення роботи ТЕЦ. Унаслідок бомбардування ТЕЦ, її було зруйновано, загинуло п’ятеро її працівників. Це єдиний об’єкт, який надавав централізоване теплопостачання у місті для близько 20 000 мешканців», – розповів Павло Петрович.

Модерація – Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета».

Енергоефективні дитячі садочки та школи з поліпшеними екологічними характеристиками

Методичні рекомендації розроблені на замовлення проекту GIZ презентувала команда експертів:
  • Олександр Погосов, к.т.н., доцент кафедри теплотехніки КНУБА, NZEB Hub КНУБА,
  • Євген Кулінко, кафедра теплотехніки КНУБА, NZEB Hub КНУБА
  • Андрій Посікера, кафедра архітектурних конструкцій КНУБА, NZEB Hub КНУБА,
  • Олег Сергійчук, д.т.н., професор, архітектор (освітлення, інсоляція, сонцезахист енергоефективність), завідуючий кафедри архітектурних конструкцій КНУБА,
  • В’ячеслав Мартинов, архітектор (об’ємно-планувальні рішення та енергоефективність), д.т.н., проф. каф. арх. констр. КНУБА,
  • Олег Картавцев, судовий експерт з інженерно-екологічної експертизи, екологічний аудитор, керівник групи з проведення екологічного аудиту діяльності об’єктів підвищеної екологічної небезпеки та сертифікації систем екологічного менеджменту, експерт проектів World Bank з екологічної та соціальної відповідальності та технічний експерт ІЕМ.

Модерація – Сергій Кожедуб, к.т.н. доцент кафедри архітектурних конструкцій КНУБА, NZEB Hub КНУБА.

Методичні рекомендації – Основи проектування та реконструкції енергоефективних будівель закладів дошкільної освіти з поліпшеними екологічними характеристиками

Методичні рекомендації – Основи проектування та реконструкції енергоефективних будівель закладів загальної середньої освіти з поліпшеними екологічними характеристиками

Життєвий цикл проєкту. Вихідні дані до проектування. Склад та зміст проєктної документації. ЄДЕССБ/ДІЯ

Енергоефективні дитячі садочки та школи з поліпшеними екологічними характеристиками (визначення класу енергетичної ефективності)

Учасники курсу потягом 2 днів отримували знання і практичні навички по формуванню технічного завдання та вивчали основи проектування енергоефективних дитячих садочків та шкіл з поліпшеними екологічними характеристиками.

Передумови розвитку стандартів енергоефективного зеленого будівництва

Рушійною силою глобальної зеленої революції в архітектурі й будівництві стали у першу чергу турбота про здоров'я і довкілля у поєднанні з економічними та кліматичними чинниками.

Будівельна галузь загалом:

  • споживає 40% первинних енергоресурсів (за розрахунками Єврокомісії у ЄС споживання може бути знижено на 30 %)
  • використовує понад третину світових природних ресурсів
  • споживає 12% прісної води
  • утворює 40% глобальних викидів парникових газів
  • та 40% сміття.

Паризька конференція ООН з питань клімату (2015) визначила необхідність радикальних змін у будівельній галузі для досягнення глобальної цілі по скороченню викидів парникових газів на 60% у 2050 році у порівнянні з 2012.

Стаття 9 Директиви 2010/31/ЄС про енергетичні характеристики будівель вимагає від держав-членів ЄС забезпечити перехід на обов'язковий стандарт "будівля з майже нульовим споживанням енергії".

В наслідок глобальних кліматичних змін будівлі перегріваються та руйнуються через низку природних факторів (пожеж, ураганів, опадів, повеней, зсувів ґрунту).

Чому енергоефективне зелене будівництво більш краще?

"Від колиски до колиски" – цій підхід передбачає що об’єкт наприкінці життєвого циклу буде перероблений, тож у підсумку немає відходів. Дотримання цього принципу дозволить стимулювати в Україні переробляння відходів які утворились внаслідок руйнації будівель час війни та інших інфраструктурних об’єктів під час війни. В сучасних умовах України це може забезпечити використання будівельних продуктів з вмістом відходів що утворилися у зв’язку з пошкодженнями (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідацією їх наслідків. Зазначене може відбуватись із залученням міжнародної технічної допомоги на впровадження нових інноваційних технологій, зокрема апробованих в ЄС. В узелененому практичному досвіді передбачається що, зелена будівля після завершення терміну служби має бути розібрана на частини для переробки або повторного використання.

Збереження водних ресурсів – на всіх стадіях реалізації проекту будівництва та встановлення обладнання об’єкт має забезпечити постачання якісною питною водою користувачів будівлі. На стадії експлуатації повинні бути передбачено практичні заходи з раціонального використання водних ресурсів, зокрема на технічні потреби.

Зазначені вище вимоги які, зорієнтовані на найсучаснішу філософію будівництва, окрім енерго- та ресурсоефективності, включають такі важливі для людини і довкілля аспекти: оптимальний вибір місця для розташування будівлі, якісний повітрообмін, максимальне використання природного освітлення.

Екологічні будівельні продукти – без них неможливо реалізація зелених проектів. Сумарно не менш 30% екологічно сертифікованих будівельних продуктів та матеріалів для оздоблення повинні бути сертифіковані на відповідність екологічним критеріям стандартів екологічного маркування згідно з міжнародним стандартом ISO 14024. Реалізація зелених проектів впливає на зростання попиту та сприятиме формуванню зеленого ринку.

В контексті сталого розвитку, з переваг енергоефективного зеленого будівництва можна визначити наступні:

Енергоефективність – при проектуванні основна увага фокусується на мінімізації енергетичного марнотратства, що практично є доходом від економії витрат енергетичних ресурсів. Оцінюються всі стадії життєвого циклу об’єкту будування чи реконструкції, передовсім на стадії експлуатації. Поєднання зелених архітектурно-планувальних та інженерних рішень дозволяють скоротити споживання енергії на 75-90%, що сприяє енергетичній незалежності України.

Економічні – нижча вартість експлуатації, вища ринкова ціна = більша прибутковість активів або ефективність від вкладень.

Соціальних – якісне, більш безпечне і комфортне середовище, менша захворюваність, задоволення користувачів від вищої якості життя.

Гроші та ринки

Підтримка енергоефективності

Фонд енергоефективності – державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку).

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. В результаті їх реалізації співвласники таких будівель зможуть не лише заощаджувати кошти на комунальних послугах, а й підвищити рівень комфорту і якості свого життя. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC та GIZ.

Відео звернення

Підтримка зеленої відбудови

Програма LIFE – це фінансовий інструмент Європейського Союзу для реалізації заходів із захисту довкілля та боротьби зі змінами клімату, який діє з 1992 року. Україна приєдналася до Програми в червні 2022 року.

Про нові грантові можливості для міст від програми ЄС LIFE – презентація Віктора Буковинського, заступника директора Департаменту стратегічного планування Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України

Фінансування в обсязі 611 мільйонів євро було забезпечено для конкурсів проєктних пропозицій за програмою LIFE на 2023 рік, оголошених Європейською Комісією.

Програма LIFE – це фінансовий інструмент Європейського Союзу для реалізації заходів із захисту довкілля та боротьби зі змінами клімату, який діє з 1992 року. Україна приєдналася до Програми в червні 2022 року.

За програмою LIFE 2023 Євросоюз планує надавати гранти для реалізації проєктних заходів у сферах охорони природи та навколишнього середовища, пом’якшення наслідків змін клімату та адаптації до них, проєктів переходу на екологічно чисту енергію тощо.

Українські організації мають право брати участь у різних конкурсах за Програмою LIFE 2023. Втім, існує три проєкти, спеціально призначених саме для України:

  • Підтримка впровадження Директиви про диких птахів (Пташиної Директиви) та Директиви про збереження типів оселищ (Оселищної Директиви) та Natura 2000 в Україні та Молдові на основі спеціальних природоохоронних територій Смарагдової мережі в рамках Бернської конвенції.
  • Phoenix (Фенікс): Проєкт комплексної орієнтації на нову екологічну інфраструктуру в українських містах – відходи.
  • Phoenix (Фенікс): Проєкт комплексної орієнтації на нову екологічну інфраструктуру в українських містах – вода.

«Фінансова підтримка в рамках ініціативи «Фенікс» є дуже важливою для відбудови «зелених розумних» міст в Україні. Така ініціатива - це можливість не просто зрозуміти, що потрібно для відновлення України, а й уніфікувати підходи з європейськими та міжнародними стандартами….», – Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс на спільному брифінгу 17 лютого 2023 з Русланом Стрільцем, Міністром захисту довкілля і природних ресурсів України.

Загальну інформацію про конкурси проєктних пропозицій можна знайти на сторінці програми LIFE.

З більш детальною інформацією, у тому числі про вищезазначені проєкти, а також про документи, критерії та умови участі, процедуру визначення переможців тощо, можна ознайомитися тут.

Підтримка бізнесу

Про банківське кредитування інвестиційних проектів і державну програму для бізнесу "Доступні кредити 5-7-9 %"презентація Олени Дмітрієвої, першого заступника голови правління АТ «КБ «ГЛОБУС».

«В Україні з моменту старту державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” підприємці отримали від уповноважених банків 62 963 кредити на загальну суму 203 млрд грн. За період дії воєнного стану в Україні у рамках програми укладено 28 141 кредитних договорів на загальну суму 113 млрд грн, з яких: 3,33 млрд грн (2,6%) – на інвестиційні цілі; 7,64 млрд грн – як антикризові кредити; 4,26 млрд грн – як рефінансування попередньо отриманих кредитів; 31,60 млрд грн – кредити для сільськогосподарських товаровиробників; 56,4 млрд грн – на антивоєнні цілі. Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють в сферах:
– сільського господарства (54%);
– торгівлі та виробництва (23%);
– промислової переробки (14%)»
, – презентувала можливості кредитування для бізнесу пані Олена.

Доступні грантові програми для:

Нові підходи для України в оцінці вартості проєкту згідно міжнародних стандартів

11 серпня 2022 року прийнято національний стандарт ДСТУ ISO 15686-5:2020 Будівлі та об’єкти нерухомого майна. Планування строку експлуатації. Частина 5. Оцінювання вартості життєвого циклу (ISO 15686-5:2017, IDT).

Визначення вартості життєвого циклу є надзвичайно важливим методом для прогнозування та оцінювання економічної ефективності об’єктів нового будівництва та реконструкції. Розрахунок витрат упродовж життєвого циклу є формою аналізування яка рекомендована Єврокомісією, щоб визначити, чи відповідає проект вимогам замовника щодо ефективності. Новий ДСТУ ISO 15686-5:2020 якій дозволяє розрахувати строку експлуатації та оцінити життєвий цикл об’єкта будування.

Прийнято національний стандарт з оцінювання вартості життєвого циклу будівлі. Чому це важливо?

Про проектування будівельних несучих конструкцій з врахуванням загального балансу вартості життєвого циклу будівлі – відео презентація і публікації Артема Білика, к.тех.н, доцента кафедри металоконструкцій КНУБА

Аналіз життєвого циклу каркасів будівель комерційного призначення

Настанова щодо забезпечення збалансованого використання природних ресурсів при проектуванні споруд

Екологічна сертифікація та маркування будівельної продукції

Україна ставить перед собою амбітну мету забезпечити повну інтеграцію до Єдиного ринку ЄС ще до отримання членства.

Європейська Зелена угода (Green Deal) визначає курс ЄС до 2050 року і одним з завдань – підтримку формування єдиного зеленого ринку з боку держав-членів через сектор публічних закупівель, інформування та заохочення приватного сектору. Екологічна сертифікація і маркування розглядається як надійний метод підтвердження того, що продукт є “екологічним” для доступу на такий ринок.

Виробники товарів і виробів які відповідають стандартам екологічного маркування стають учасниками зеленого ринку відповідно до правил міжнародної торгівлі.

За даними Eurobarometer – Public opinion in the European Union у ЄС:

  • 26% – європейських виробників пропонують екологічні товари і послуги;
  • 77% – споживачів готові платити більше за саме таку продукцію;
  • ~ 4% – з 2010 року щорічне зростання зеленого ринку на глобальному рівні, свідчить про високий нереалізований потенціал на ринку ЄС, в тому числі за рахунок публічних закупівель, на які припадає значна частка ВВП ЄС (~ 20%).

Відео звернення

Ольга Сімак, координатор сектору «Захист довкілля» Представництво Європейського Союзу в Україні: «Сьогодні екологічне маркування в ЄС є одним з важливих механізмів впровадження Європейського Зеленого курсу. Тому що право на таке маркування надається товарам і послугам, які відповідають дуже високим стандартам, що встановлюють екологічні вимоги протягом життєвого циклу – від складників, виробництва до утилізації. Таке маркування заохочує до циркулярної економіки…»

Попит на екологічну будівельну продукцію в реалізації проєктів енергоефективного зеленого будівництва буде мотивувати бізнес до впровадження інновацій у технологіях та поліпшення екологічних характеристик продукції.

Про вимоги стандартів екологічного маркування до будівельних продуктів – презентація Світлани Пермінової, директора Центру екологічної сертифікації та маркування ВГО «Жива планета».

Модерація – Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета».

Енергоспоживчі продукти – закуповуємо щоб заощаджувати і захищати довкілля

Енергоспоживчий продукт – будь-яке обладнання, прилад чи інший товар, який споживає енергію під час його використання, розміщується на ринку або вводиться в експлуатацію в Україні, а також елементи, що можуть бути частиною таких продуктів.

  • Що таке екодизайн?
  • Як екодизайн пов'язаний з екологічним маркуванням?
  • Які вимоги до екодизайну?
  • Як обрати більш кращий показник енергоефективності при здійсненні публічних закупівель?

На ці питання учасники семінару отримали від:

Дмитро Петрунін, начальник Управління енергоефективності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України

Віктор Білько, заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Технічні регламенти щодо встановлення вимог з екодизайну

Про нові інструменти для замовників і як заповнювати нові поля відкритої тендерної документації в системі Prozoro для визначення екологічних вимог – розповіла Лілія Кулик, начальник відділу підтримки користувачів ДП Прозоро.

Новини про публічні закупівлі на Infobox Prozorro

Визначаємо екологічні вимоги до предмету закупівлі в ProZorro

Екологічне маркування І типу та публічні закупівлі – Infobox ProZorro

Аналітичний звіт щодо визначення пріоритетів сталих публічних закупівель та аналізу готовності ринку в Україні

Про критерії оцінки тендерних пропозицій, переваги і практичне застосування методу оцінки вартості життєвого продукту – презентація Олексія Бахтінова, проектного менеджера Команди підтримки реформ Міністерства економіки України за напрямом «Реформа публічних закупівель, "Prozorro"».

Модерація – Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета».

Завдавання які виконувались учасниками семінарів (очно) на практикумах

Підготовка технічного завдання на замовлення:

  • проєкту реконструкції дитячого садочку;
  • проєкту реконструкції школи;
  • проєкту нового будівництва дитячого садочку;
  • проєкту нового будівництва школи.

Завдання № 1 – визначення потреб.

Завдання № 2 – визначення вимог та проектного завдання.

Завдання № 3 – визначення кваліфікаційних вимог, технічного завдання на проектування проєкту будівництва або реконструкції, методу оцінки пропозицій з неціновими критеріями та(або) з врахуванням вартості життєвого циклу об’єкту.

Закупівлі енергоспоживчих продуктів:

Завдання № 1 – визначення показника енергоефективності та вимог до екологічних характеристик:

  • ноутбуків
  • приборів для освітлення автодоріг

Завдання № 2 – застосування методу оцінки вартості життєвого циклу для:

  • професійної холодильної шафи для зберігання
  • професійної електричної духової шафи

Підтримка замовників

ВГО «Жива планета» – організація яка об’єднує експертів у сфері енергоефективних, зелених і сталих закупівель та є виконавцем компоненту проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH, GIZ) по підтримці впровадження енергоефективних публічних закупівель в Україні.

Проєкт ЕЕПЗ – GIZ консультує замовників по усім практичним крокам підготовки проектної та тендерної документації, зокрема:

  • розробка технічних завдань, умов і специфікації, у тому числі
  • вимоги до показників енергоефективності та екологічних характеристик;
  • нецінові критерії та метод оцінки вартості життєвого циклу;
  • екодизайн, екологічна сертифікація та маркування;
  • проекти енергоефективного зеленого будівництва.

Світлана Берзіна, координатор
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+38099-642-81-57 (Тelegram, Viber, WhatsApp)

На замовлення

Партнери

Енерго-Інноваційні ХАБи національних університетів:

Інформаційна підтримка