Спінений сир, що підлягав дослідженню - сир Гауда, виробництва Friesland Campina (Нідерланди).
Рис.1 Категорії впливу на довкілля , які оцінюються протягом життєвого циклу продукту
Функціональна одиниця для якої проводилось дослідження - 30 грам готової сирної закуски (1 упаковка). Отже, усі отримані результати пов’язані з цією кількістю продукту.
В рамках дослідження PEF було ідентифіковано:
- Найбільш істотні категорії впливу на довкілля (ті з 16 категорій, які створюють 80% загального впливу)
- Найбільш впливові етапи ЖЦ
- Найбільш впливові процеси.
В екологічному сліді сирних снеків найбільш істотними виявилися впливи на:
Зміну клімату (в основному пов’язано з викидами CO2) – 31,6% загального впливу;
Утворення твердих часток (мікроскопічні тверді або рідкі частинки, які настільки малі, що при вдиханні можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров’я – 16,1% впливу;
Закислення (зниження рівня pH ґрунту та води, викликане так званими кислотними дощами, які є результатом різних викидів)– 12,9%
Екотоксичний вплив на прісні водойми - 8%.
Найвпливовішим етапом життєвого циклу для цього продукту стало виробництво сировини - молока на молочних фермах Нідерландів (75,5 % від загального впливу продукту). На другому місці – вплив від пакувальних матеріалів (9,67 %). Причому, ці пакувальні матеріали представлені переважно не первинним пакованням сиру snEeco, а вторинним– картонними коробками та дерев’яними пелетами, а також пакованням, яке залишається від сиру з Нідерландів. А негативний вплив пакувальних матеріалів пов’язаний із недосконалістю системи утилізації відходів в Україні, де 98% відходів підлягає захороненню на сміттєзвалищах.
Тож, компанія Прайм Снек не може істотно вплинути на процеси виробництва молока в Нідерландах, або систему утилізації відходів, тим самим зменшивши екологічний слід снекової продукції.
Однак деякі рекомендації все ж можна дати:
Важливо вибирати постачальників молока, які дотримуються найкращих доступних екологічних практик. Таких як Friesland Campina – лідер у сфері екологічних практик виробництва молока в Нідерландах.
98% транспортної упаковки, сировини та первинної упаковки продукції захоронюється в Україні, сприяючи зміні клімату в першу чергу через викид метану та вуглекислого газу, а також через пов’язані з цим процеси, такі як транспортні викиди та зміни у землекористуванні. Щоб пом’якшити ці наслідки, можна розглянути стратегії, спрямовані на мінімізацію використовуваних матеріалів, оптимізацію дизайну упаковки, підвищення ефективності доставки та партнерство з переробними підприємствами або сторонніми організаціями для полегшення переробки пакувальних матеріалів.
Розглянути можливість мінімізувати вплив транспортування сировини на клімат, віддаючи пріоритет екологічним методам транспортування, оптимізувати логістичні мережі шляхом пошуку місцевих постачальників і впроваджувати стратегії масової доставки.
В рамках проекту було здійснено додаткове моделювання, що повною мірою продемонструвало можливості методу та зокрема, застосування програмного забезпечення SimаPro. Як було зазначено, снеки з сиру «Гауда» виготовляються з сиру, що постачається з Нідерландів до Мукачево, відстань доставки - 2700 км. Тож, найбільш очевидним рішенням (яке, не потребує складного моделювання) для зменшення впливу продукту на навколишнє середовище здавалось зменшення відстані постачання / використання місцевих сирів.
Однак, результати моделювання при зменшенні відстані до умовного нового постачальника до 700 км показують, що екологічний ефект від цього не компенсує недосконалість технології виробництва сирів за технологією «середнього» європейського виробника. Тобто технології виготовлення молочно-сирної продукції в Нідерландах компенсують негативний ефект від транспортування на велику відстань.
Дослідження виявило цей дуже цікавий факт, вчергове продемонструвавши важливість комплексного підходу на основі оцінювання життєвого циклу при прийманні управлінських рішень з метою покращення продукту та виробничих процесів.