29.09.2023 620

З нагоди Всесвітнього Дня екологічного маркування і 20-річчя української програми екологічного маркування продовжуємо ділитись надихаючими історіями українських виробників екологічно сертифікованої продукції, які навіть в умовах воєнного часу, продовжують працювати і розвиватись, дотримуватись суворих вимог екологічних стандартів.

Знайомтесь з українським брендом натуральних сирних снеків – SnEco. Вперше сертифіковані у 2017 році на відповідність стандарту екологічного маркування, спінені сири під ТМ SnEco стали першим екологічно сертифікованим продуктом з України, якій до сьогодні не має аналогів у світі.

Екологічна сертифікація згідно з ISO 14024

Підтвердження відповідності проводилося відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 14024. Для підтримання чинності сертифікату, виробник щорічно проходить наглядовий аудит та постійно працює над покращенням продукту та асортименту екологічно сертифікованої продукції.

Сирні кульки ТМ «SNECO» упішно прошйли повторну екологічну сертифікацію

Продукція ТМ SnEco не містить сторонніх домішок - рослинних жирів, консервантів, барвників, крохмалів, антизлипальних чи антизлежувальних агентів, ароматизаторів. Єдине, що додається – натуральний перець та часник ( і то лише у певних видах сирних снеків).

Сир найвищої якості закуповується у перевірених постійних постачальників, наприклад, таких як Віньковецький сирзавод, або лідер молочної промисловості Нідерландів - компанія Friesland Campina.

Готова продукція запакована в багатошарові пакети що виготовляються з макулатури. Завдяки відсутності у продукті вологи та надійному пакованню продукт може зберігатись до 2 років без спеціальних умов.

Зменшення впливу на довкілля:

  • відсутні викиди в атмосферне повітря;
  • вода для охолодження обладнання циркулює в замкненому контурі;
  • для виготовлення продукції потрібна лише електроенергія, частина якої виробляється за допомогою сонячних панелей потужністю 20 кВт.

На шляху до створення ідеальних сирних снеків

Компанія Прайм Снек (і TM SnEco) була заснована в 2016 році як хобі-стартап братами Пилипом та Вадимом Гришиними, які завжди були захоплені сиром і шукали відповіді на запитання «Що таке сир ХХІ століття?».

Для втілення задуму вирішили засотувати технологію яка була винайдена у 1970-х фахівцями авіакосмічної галузі у NASA для забезпечення їжею космонавтів. Для зменшення ваги продуктів, з них випаровували вологу, шляхом мікрохвильової обробці в вакуумі. Суть її полягає у тому, що у вакуумі, температура кипіння води відбувається уже при температурі 30-40 °C (а не 90-100 °C, як у звичайних умовах). Саме завдяки невисокій температурі вдається одночасно висушити сир і при цьому зберегти його форму, корисні та поживні якості.

Демонстрація роботи інноваційної вакуумної сушарки

На пошуки та експерименти з адаптації технології молодим засновникам компанії знадобилося півтора року. В результаті, у 2016 році з’явився новий продукт під назвою snEco, а винайдений спосіб було запатентовано.

Готові сирні кульки мають тривалий термін зберігання без холодильника. Продукт складається виключно з сиру високої якості від постачальників з бездоганною репутацією (і іноді натуральних спецій). SnEco не потребує консервантів, підсилювачів смаку та антизлежувальних домішок тощо. Хрусткий, безглютеновий продукт з високим вмістом білка - ідеальний здоровий і натуральний перекус для сучасної епохи.

Розвиток виробництва

До 24 лютого 2022 року підприємство виробляло близько трьох тон продукції щомісяця. Продукти snEco можна було придбати у більшості національних та локальних мереж супермаркетів, АЗК. Компанія розвивалися так швидко, як це взагалі було можливо – практично удвічі збільшували обсяги кожного року! Великі плани на розширення виробництва та експорт до Європи, будівництво нових виробничих приміщень, перемовини з постачальниками та партнерами… але один день змінив усе.

Наслідки повномасштабного вторгнення

Розташовані у м. Харків виробничі потужності підприємства опинились у зоні бойових дій. Не маючи доступу до офісу та виробництва на протязі перших місяців війни засновникам зрештою вдалося вивезти частину обладнання, документів та устаткування до нового місця – у м. Мукачево Закарпатської області. Через бойові дії була втрачена як готова продукція, що зберігалася на підприємстві, так і сировина — декілька тон високоякісного сиру. Ланцюги постачання і логістики готової продукції були порушені, більша частина персоналу роз’їхалася по країні, частина добровольцями пішли на фронт. Ще однією проблемою стала нестача обігових коштів через те, що всі гроші з рахунків компанії у перші дні війни були відправлені у фонди підтримки ЗСУ. Негативна картина ускладнилась проблемами у збуті через знищені приміщення партнерів по всій країні. Проблеми з енергопостачанням на рівні країни також не оминули виробництво.

Відновлення і рух вперед

Потужності підприємства були релоковані завдяки власним коштам та активній життєвій позиції засновників. Але у подальшому у нагоді стали можливості залучення грантового фінансування на декілька проектів, включаючи будівництво сонячної станції. Підприємство зараз використовує відновлювані джерела енергії та ощадні технології на виробництві.

ВІДЕО: Сирні снеки за розробкою NASA: як в Мукачеві працює релоковане харківське підприємство

Із видом на Мукачівський замок: сонячні панелі на даху компанії Прайм Снек

На заміну постачальників, що припинили діяльність, знайдено нових. Не зважаючи на складнощі, компанія рухається до мети: показати цілому світу інноваційний унікальний український продукт.

Співзасновник компанії Прайм Снек – Пилип Гришин, директорка органу екологічної сертифікації – Світлана Перминова і президент ВГО «Жива планета» - Світлана Берзіна куштують сирні кульки

SnEco приймає участь у міжнародних виставках, активно знаходить можливості долучитись до міжнародних проектів та грантів. Підприємство увійшло до Альянсу виробників продуктів харчування. У 2022 році Прайм Снек виготовили понад 30 млн. сирних кульок, а у 2023 планують сягнути показника 50 млн. Компанія співпрацює з такими мережами супермаркетів, як «Сільпо», «Новус», «АШАН», магазинами «Антошка», АЗС «ОККО» та «WOG» та ін. Отримано дозвіл на експорт сирної продукції в ЄС (вперше у Закарпатській області): восени 2022 року було відкрито представництво у Польщі та укладено контракти на експорт продукції до Чехії, Словаччини та Швейцарії.

Президент ВГО «Жива планета» Світлана Берзіна на складі готової до відправки продукції

Соціальна відповідальність

Допомога ЗСУ та волонтерам, працевлаштування внутрішньо переміщених осіб ВПО демонструють соціальну спрямованість компанії від самого початку війни. Зараз на підприємстві працюють 14 робітників, більшість з яких – внутрішньо переміщені особи.

Крім того, Прайм Снек приймає участь у багатьох соціально-екологічних ініціативах. У 2023 році це перша українська компанія яка прийняла участь в апробації європейської методології з обчислення екологічного сліду продукції (Product Environmental Footprint, PEF).

Плани на майбутнє

У 2024 році амбітні засновники Прайм Снек планують знов збільшити виробництво удвічі за рахунок експорту. Вже погоджена участь у кількох міжнародних виставках у Італії, Німеччині та США. У планах - гордо нести прапор України (зараз є на кожному пакуванні SnEco) до тисяч магазинів по всьому світу і продовжувати боротьбу на економічному фронті, залучати нових робітників, допомагати ЗСУ та разом наближати нашу Перемогу!