26.11.2024 82

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів Національного університету харчових технологій відбулася гостьова онлайн лекція на тему «Еко-, органік-, натуральний продукт – переваги на ринку та підтвердження відповідності» для здобувачів ОС «Магістр» ОПП «Технології органічних харчових продуктів» та ОС «Бакалавр» ОПП «Харчові технології та інженерія».

Лектор – Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета», експерт у сфері сталого споживання та виробництва, екологічної сертифікації та маркування з досвідом роботи в міжнародних проектах по зазначеним напрямам понад 20 років.

Під час лекції були розглянуті такі питання, як:

  • визначення та технічні критерії для харчових продуктів, які вважаються натуральними згідно законодавства та стандарту ДСТУ ISO/TS 19657:2018 Продукти харчові та напої. Технічні критерії для визначення натуральності інгредієнтів (ISO/TS 19657:2017, IDT);
  • схема екологічної сертифікації та маркування харчових продуктів згідно з ДСТУ ISO 14024:2018 Екологічні марковання та декларації. Екологічне марковання типу I. Принципи та процедури (ISO 14024:2018, IDT) для вітчизняного та ЄС-ринку;
  • вимоги до органічної сировини та продукції;
  • відповідальність суб’єкта господарювання за порушення правил застосування маркування;
  • переваги екологічної та органічної сертифікації харчових продуктів.

Лекція викликала зацікавлення здобувачів освіти і низку запитань, на які вони отримали ґрунтовні відповіді експерта.

Колектив кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів щиро вдячний Світлані Берзіній за цікаву фахову лекцію й сподівається на подальшу плідну співпрацю.