З нагоди Всесвітнього Дня екологічного маркування ми ділимось надихаючими історіями українських виробників екологічно сертифікованої продукції, які навіть в умовах війни демонструють непохитність і продовжують працювати та розвиватись, дотримуватись суворих вимог добровільних стандартів.
Знайомтесь з виробником унікальних сирних снеків під брендом snEco – ТОВ Прайм Снек.
Про підприємство та продукцію
ТОВ Прайм Снек засноване у 2016 році. Спеціалізується на виробництві інноваційних сирних снеків під брендом snEco. Основна ідея створення продукту – поєднання натуральності та інноваційних технологій, щоб запропонувати споживачам корисні снекі, які відповідають сучасним вимогам здорового харчування та стандарту екологічного маркування для продуктів переробки молока.
Технологія виробництва снеків основана на технології NASA для забезпечення їжею космонавтів: щоб продукти важили менше, з них випаровували вологу, шляхом мікрохвильової обробці в вакуумі. Суть полягає у тому, що при обробці продуктів під тиском, наближеним до вакууму, температура кипіння води істотно знижується, відбуваючись уже при температурі 30-40 °C (а не 90-100 °C, як у звичайних умовах). Саме завдяки невисокій температурі вдається одночасно висушити сир і при цьому зберегти його корисні та поживні якості.
«За допомогою запатентованої технології низькотемпературного зневоднення ми зберігаємо всі поживні властивості сиру, що робить наші продукти унікальними на ринку…»
На пошуки та експерименти з адаптації технології молодим засновникам компанії – братам Пилипу та Вадиму Гришиним, знадобилося півтора року. В результаті, у 2016 році з’явився новий продукт під назвою snEco, а винайдений спосіб виробництва було запатентовано.
Снеки snEco відрізняються від продуктів конкурентів високою поживною цінністю. Продукція не містить штучних добавок і консервантів, що робить її ідеальною для людей, які прагнуть здорового харчування та ведуть активний спосіб життя.
Безпеку виробництва харчової продукції забезпечують впроваджена і сертифікована система управління згідно з міжнародними стандартами HACCP, ISO 22000, ISO 14024 та FSSC 22000.
Екологічна сертифікація продукції згідно з ISO 14024
В березні 2017 року сири сухі спінені ТМ SnEco виробництва ТОВ «ПРАЙМ СНЕК», успішно пройшли процедуру екологічної сертифікації, підтвердивши відповідність екологічному стандарту СОУ ОЕМ 08.002.35.069:2020 Продукти переробки м’яса та молока. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу. Третя повторна сертифікація відбулась у березні 2023 року. На сьогодні 11 найменувань сирних снеків марковані логотипом екологічного маркування «Зелений журавлик» (екологічний сертифікат № UA.08.002.461).
За результатом оцінки експертною комісією органу якій має акредитацію та міжнародне визнання було встановлено:
- сир високої якості для виробництва снеків закуповується у перевірених постійних постачальників, наприклад, таких як Віньковецький сирзавод (продукція якого пройшла сертифікацію згідно з ISO 14024), або лідер молочної промисловості Нідерландів – компанія Friesland Campina;
- продукція ТМ SnEco не містить сторонніх домішок - рослинних жирів, консервантів, барвників, крохмалів, антизлипальних чи антизлежувальних агентів, ароматизаторів (в оремих видах снеків додається натуральний перець або часник);
- готова продукція запакована в багатошарові пакети в яких зовнішня паперова частина виготовлена з макулатури без застосування технології вибілювання.
Завдяки відсутності у продукті вологи та надійному пакованню продукт може зберігатись до 2 років без спеціальних умов.
Потреби в електроенергії технологічного процесу виробництва забезпечує сонячна електростанція яка встановлена на даху.
Зменшення впливу на довкілля під час виробництва:
- відсутні джерела викидів в атмосферне повітря;
- вода для охолодження обладнання циркулює в замкненому контурі.
Наслідки війни для підприємства
Війна в Україні принесла багато проблем і нові виклики. На початку – розташоване у Харкові виробництво було змушене припинити роботу через бойові дії. Ланцюги постачання були порушені, що призвело до перебоїв у доставці сировини та комплектуючих. Деякі співробітники були змушені евакуюватися або долучитися до захисту країни поповнивши лави ЗСУ.
Однак, попри всі труднощі, виробництво вдалось релокувати до Мукачево. Це дозволило відновити діяльність і стабілізувати роботу підприємства.
Релокація виробництва до Мукачево у 2022 році стала можливою завдяки державній програмі підтримки бізнесу під час війни. Крім того, було залучено додаткове фінансування через міжнародні грантові програми, що дозволило швидко відновити виробничі потужності. Одним із ключових напрямів стало встановлення відновлених джерел енергії – сонячних батарей, що забезпечило безперебійне енергопостачання.
Сонячні панелі на даху будівлі в якій розташоване виробництво
«Ми відновили постачання та знову забезпечили стабільний випуск продукції. Наші співробітники, які були змушені залишити свої домівки, отримали можливість працевлаштуватися на новому місці. Компанія зберегла більшість робочих місць та забезпечила фінансову підтримку для своїх працівників...»
Також були переглянули ланцюги постачання та залучені нові постачальники сировини, що дало змогу мінімізувати ризики подальших перебоїв. Водночас компанія скоригувала асортимент, зосередившись на продуктах із найвищим попитом на експортних ринках. Завдяки цьому ми змогли не лише втриматися на плаву, але й забезпечити подальший розвиток підприємства.
Співзасновник компанії Прайм Снек – Пилип Гришин, директорка органу екологічної сертифікації – Світлана Перминова і президент ВГО «Жива планета» - Світлана Берзіна на виробництві в Мукачево
Соціальна відповідальність
snEco завжди виявляло соціальну відповідальність як перед своїми співробітниками, так і перед суспільством. У найважчі моменти ми продовжували виплачувати заробітну плату, навіть коли виробництво було тимчасово припинено. Ми також надавали матеріальну підтримку працівникам, які були мобілізовані до лав ЗСУ, та їхнім родинам.
Крім того, наша компанія активно залучена до волонтерської діяльності. Ми постачаємо нашу продукцію для потреб військових і гуманітарних організацій. Також snEco підтримує низку екологічних проектів і ініціатив, спрямованих на зменшення негативного впливу на довкілля та підвищення рівня екологічної свідомості серед населення.
Розрахунок екологічного сліду продукції (метод PEF)
Метод «Екологічний слід продукту» (Product Environmental Footprint – PEF) був впроваджений Єврокомісією у 2013 році в рамках ініціативи «Єдиний ринок зеленої продукції» (ЄРЗП). Цей метод дозволяє виконати досить амбітну задачу – одночасно (!) оцінити всі можливі впливи вплив продукту на довкілля на всіх етапах життєвого циклу (не обмежуючись найбільш окремими етапами наприклад, виробництво чи утилізація).
Метод PEF суттєво розширює такий підхід, використовуючи 16 категорій впливу на компоненти довкілля, тварин та організм людини (ацидифікація, використання води, мінеральних ресурсів, токсичність, вплив на клімат та ін.).
Результат оцінки має бути виражений чисельно і, як наслідок, давати змогу проводити порівняння екологічності продуктів в рамках однієї категорії продукції (бенчмаркінг). Тобто вплив на довкілля товарів можна порівнювати так само, як їх вартість.
Результати PEF дослідження та бенчмаркінгу дають змогу дізнатися про потенціал зменшення впливу на довкілля від виробництва продукту, заощадити кошти, зекономити ресурси та вдосконалити ланцюг постачання.
Забезпечення проведення PEF-дослідження вимагає від підприємства-виробника дієвості системи управляння даними (документування інформації про показники виробничих процесів, утворення відходів, викиди, скиди тощо) та ланцюгами постачальників.
Складність, тривалість та відносно висока вартість методу оцінки екологічного сліду продукту, PEF, роблять його використання виробником ознакою його екологічного лідерства, навіть на європейському ринку.
Для українських виробників застосування даної ініціативи стало можливим у рамках програм “Популяризація методології PEF в регіоні Східного партнерства” (СП), яка здійснюється Організацією ООН з промислового розвитку (UNIDO) в рамках програми EU4Environment, що фінансується ЄС.
ТОВ Прайм Снек пройшло відбір і стало однією з двох українських компаній для реалізації проекту про розрахунку екологічного сліду продукції за методом PEF.
Результати розрахунків екологічного сліду продукту обраних компаній тривали протягом 2023 року та були представлені в Брюсселі на Міжнародній конференції “Створення підґрунтя для зеленої економіки: засвоєні уроки в рамках співпраці між країнами Східного партнерства” 13-14 березня 2024 р.
Дізнайтесь більше про результати дослідження за посиланням – Цінність та можливості методу PEF на прикладі результатів дослідження екологічного сліду сирних снеків виробництва ТОВ Прайм Снек.
Плани на майбутнє
ТОВ Прайм Снек активно працює над розширенням ринків збуту, зокрема в країнах ЄС. Завдяки високій якості продукції та сертифікації сирні снеки snEco вже представлені у великих європейських мережах ритейлу. Також ведеться робта над підвищенням присутності на онлайн-майданчиках і маркетплейсах, зокрема Amazon. Це дозволить ще більше розширити аудиторію шанувальників сирних снеків snEco та обяги збуту.
В планах подальше розширення асортименту, впровадження нових лінійок продуктів, таких як снеки з додаванням суперфудів і функціональні снеки.
Водночас ТОВ Прайм Снек інвестує у відкриття виробництва в ЄС, щоб оптимізувати логістичні витрати і збільшити швидкість постачань.
«У найближчій перспективі ми плануємо розширити наше виробництво в ЄС та вивести на ринок нові лінійки функціональних і здорових снеків. Це дозволить нам підвищити конкурентоспроможність і зміцнити позиції на міжнародних ринках. Крім того, ми працюємо над впровадженням нових технологій з енергоефективності та плануємо залучити додаткові інвестиції для масштабування виробництва…»
Досягнення цілей розвитку можливо за підтримки програм і проєктів, спрямованих на розвиток експортних можливостей українських виробників. Участь у міжнародних виставках і форумах за підтримки держави допоможе знайти нових партнерів і ринки збуту, що є критично важливим для подальшого зростання.
Цінність екологічного маркування для бренду snEco
Наші сертифікати HACCP, ISO 22000, ISO 14024 та FSSC 22000 підтверджують, що продукція виготовляється з дотриманням найвищих міжнародних стандартів. Це сприяє зміцненню довіри до нашого бренду як в Україні, так і за кордоном.
Дотримання екологічних стандартів є однією з цілей стратегії розвитку бренду snEco. Логотип екологічного маркування «Зелений журавлик» підтверджує нашу відповідальность перед споживачами та довкіллям. Екологічна сертифікація дозволяє нам вирізнятися серед конкурентів, адже споживачі, особливо в Європі, все більше віддають перевагу продуктам, які виготовлені з урахуванням екологічних стандартів.